denaturatsioon (ingl. Denaturation)
Makromolekuli loomuliku konformatsiooni kaotamine, millega koos kaob tavaliselt ka bioloogiline aktiivsus. Denatureeritud valkudes keerduvad polüpeptiidid lahti, millega muutuvad ka valgu lahustuvusomadused.
Makromolekuli loomuliku konformatsiooni kaotamine, millega koos kaob tavaliselt ka bioloogiline aktiivsus. Denatureeritud valkudes keerduvad polüpeptiidid lahti, millega muutuvad ka valgu lahustuvusomadused.
Kõrgemal temperatuuril või kõrgel pH väärtusel on DNA kahe komplementaarse ahela lahknemine nähtav elektronmikroskoopiliselt silmuse- e. mullikujulise moodustisena.
DNA A:T-rikaste piirkondade kaardistamine DNA denaturatsioonil. A:T-piirkonnad denatureeruvad hõlpsamini, sest A:T-paaride vahel on 2 ja G:C-paaride vahel 3 H-sidet. Vt. denaturatsioonisilm.
Autosoomide geenid, mis määravad numeraatorelementidele antagonistlike valkude sünteesi ja mõjutavad X:A-suhte nimetajat.